Domowe mleko sojowe i arachidowe (lub z dowolnych innych orzechów)

Póki co kupne mleka roślinne są niestety bardzo drogie w Polsce (póki co, bo koszt ich produkcji jest bardzo niski w porównaniu do krowiego) i gdybyśmy chcieli kupować je tak często jak kupowaliśmy mleko krowie, bardzo znacząco obciążyło by to nasz domowy budżet. Na szczęście można też te mleka przyrządzić w domu. Okazuje się to bardzo proste i łatwe, a zajmie nam nie więcej niż czas potrzebny na ugotowanie brązowego ryżu (30 min).

Mleko arachidowe

Składniki:

  1. 1 szklanka orzechów
  2. 4 szklanki wody

Potrzebne będą:

  1. Blender
  2. Gaza opatrunkowa
  3. Szklanka
  4. Dzbanek, butelka lub miska

Sposób przygotowania:

Orzechy namaczamy na noc lub ok 3h w wodzie, by nieco zmiękły i łatwiej było blenderowi się z nimi rozprawić. Wrzucamy je po namoczeniu do blendera i dolewamy tyle wody by na szklankę orzechów przypadało ok 4 szklanki wody.

Włączamy blender i pozwalamy mu się rozprawić z orzeszkami. Następnie nakładamy gazę na dzbanek / miskę / garnek do którego będziemy przelewać nasze mleko. Przelewamy mleko przez tą gazę, będą się na niej zbierać pozostałości orzeszków. Odciskamy z resztek mleka to co nam się zebrało na gazie. W efekcie powinno nam powstać ok litra mleka roślinego i szklana „okary” orzeszkowej. Możemy dodać ją do naleśników, wegańskich muffonów czy wegańskich kotletów np. z kaszy lub ryżu.

Mleko orzechowe domowej roboty ma to do siebie, że się rozwarstwia gdy stoi dłuższy czas. Jest to związane z dużą zawartością tłuszczu w orzechach (mleko sojowe już się tak nie zachowuje), żeby tego uniknąć należałoby dodać do niego jakiś emulgator. Mi jednak to rozwarstwianie nie przeszkadza, nie dzieje się to aż tak szybko i można spokojnie pomieszać by wróciło do jednolitej konsystencji.

Mleko u nas stało max 3 dni, domowej roboty bardzo szybko schodzi (nie szkoda go, tak jak tego za 8zł / litr :D).



Mleko sojowe

Składniki:

  1. Filiżanka suchych nasion soi
  2. 4 szklanki wody

Potrzebne będą:

  1. Blender
  2. Szklanka
  3. Garnek
  4. Dzbanek o poj. ok litra lub większy
  5. Gaza opatrunkowa

Sposób przygotowania:

Przygotowanie mleka sojowego jest troszkę bardziej skomplikowane niż mlek orzechowych, jednak nadal łatwe i możliwe do wykonania dla każdego.

Najpierw namaczamy soję na noc. Z ok filiżanki powinna nam się zrobić pełna szklanka soi lub nawet więcej. Odlewamy wodę w której się moczyła przez noc, wrzucamy do blendera z 4 szklankami wody. Blenderujemy na gładką masę. Przesączamy przez gazę by oddzielić tzw. okarę od mleka. Wylewamy odsączone mleko do garnka. Gotujemy aż zacznie się unosić piana i mleko będzie chciało wykipieć. Wtedy dolewamy trochę zimnej wody, piana opadnie. Pozwalamy mu dochodzić do wrzenia i unoszenia się piany 3 do 5 razy (dzieje się to dość szybko).

Wyłączamy ogień i mleko mamy gotowe. Mi nigdy jeszcze nie zajęło to więcej czasu niż 30 min, a w czasie gdy mleko się gotuje możemy robić inne rzeczy w kuchni – nie trzeba stać nad nim cały czas, tylko obserwować czy nie zaczyna kipieć.

Mleko sojowe zachowuje się i smakuje identycznie jak sklepowe. Można dodać troszkę miodu, cukru czy np. syropu z agawy (polecam) do dosłodzenia.



Z okary jaka nam została można zrobić kotlety, dodać do ciasta etc. Zawiera bardzo dużo białka, tylko trzeba ją poddać obróbce termicznej – to w zasadzie surowa soja, na surowo może spowodować nieprzyjemności żołądkowe.

Takie mleko może postać w lodówce kilka dni, ale z doświadczenia wiem, że raczej szybko schodzi. Koszt filiżanki soi to 1-2zł i wychodzi nam z tego ponad litr mleka :).

Reklamy

3 thoughts on “Domowe mleko sojowe i arachidowe (lub z dowolnych innych orzechów)

  1. Pingback: Wegańskie pączki « vege odkrycia kulinarne

  2. Pingback: Mleko roślinne – jak sobie radzić bez blendera kielichowego | vege odkrycia kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s