Czy liście rzodkiewki są jadalne?

Najwyraźniej tak! Mój ukochany znalazł w sieci przepis na pesto z liści rzodkiewki na blogu veganicious i musieliśmy go wypróbować. Pesto okazało się wyśmienite, znacznie lepsze niż z rukoli, które kiedyś robiłam.

pesto z liści rzodkiewki

Przepisu nie modyfikowaliśmy, jest dokładnie taki jak na blogu veganicious (poza brakiem oliwek, których akurat nie mieliśmy) czyli:

  1. liście z pęczka lub dwóch rzodkiewek (ze świeżymi jędrnymi liśćmi)
  2. garść orzechów włoskich
  3. 2 ząbki czosnku
  4. olej (ja dałam lniany tłoczony na zimno)
  5. 4- 5 świeżych rzodkiewek
  6. sól
  7. pieprz
  8. oliwki

Wszystko razem blenderujemy i dodajemy do ugotowanego makaronu. Sos ma fantastyczny zielony kolor. Myślę, że można by również zaszaleć z przyprawami np. kminkiem. Bardzo sycące i bardzo dobre :).

pesto z liści rzodkiewki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s