Wegański murzynek z owocami

Jest to zwykłe ciasto czekoladowe, z rodzaju tych, które kiedyś bardzo lubiłam w wersji klasycznej z jajkami… okazuje się, że bez jajek wychodzi w zasadzie takie samo.

Nawet jeszcze gdy jedliśmy nabiał zauważyłam, że jajka jednak nie są tak istotne dla ciast. Wielokrotnie zmniejszałam ilość jaj w przepisach np. z 8 do 2 i ciasto mimo tego wychodziło, a wręcz było lżejsze i przyjemniej się je jadło. Jak się okazuje, można też zupełnie zrezygnować z jaj w przepisie, jest to pewien szok.

Ciasto czekoladowe bez jaj

Składniki na wegańskie ciasto czekoladowe bez jaj

  1. 1.5 szklanki mąki pszennej białej
  2. 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  3. 3/4 szklanki cukru brązowego lub białego (mniej lub więcej w zależności czy owoce mamy słodkie czy kwaśne)
  4. 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane home made, nawet nie oczyszczone z otrębów)
  5. 4 łyżki kakao
  6. 1.5 łyżeczki sody
  7. szklanka oleju
  8. opcjonalnie aromat waniliowy
  9. drylowane wiśnie, maliny, brzoskwinie, borówki – dowolnie. Ja dałam ok 30-40dag wiśni

Sposób przygotowania
Ciasto jest z rodzaju tych banalnie prostych „zamieszaj, wrzuć do piekarnika i wróć za pół godziny”. Składniki sypkie mieszamy w jednej misce, składniki płynne w drugiej. Mieszamy sypkie z płynnymi do połączenia się w miarę jednolitą masę. Wylewamy część ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy owocami. Wylewamy drugą część ciasta i posypujemy drugą częścią owoców. Pieczemy ok 30min w tempetaturze 180*C.

Ciasto możemy posypać płatkami migdałów lub polewą czekoladową.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s