Mleko roślinne – jak sobie radzić bez blendera kielichowego

Pomyślałam, że niektóre osoby być może nie dysponują blenderem kielichowym i to je zniechęca przed robieniem własnego mleka roślinnego (w tym wpisie podam sposób na mleko owsiane lub kokosowe) w domu. Pokażę sposób w jaki można sobie bardzo wygodnie poradzić.

Potrzebujemy:
– Dzbanek (może być też miska, jednak będzie trochę mniej wygodnie)
– Mikser z końcówką miksującą (na zdjęciu) lub zwykły blender ręczny
– sitko z drobnymi oczkami lub ścierka / gaza (polecam sitko – najwygodniejsze)
– naczynie do którego będziemy odcedzać mleko
– zwykła siatka foliowa

oraz:
– płatki owsiane lub wiórki kokosowe
– woda

mleko roślinne w domu

Sposób przygotowania:
1. 2/3 szklanki płatków owsianych lub wiórek kokosowych zalewamy wrzątkiem. Czekamy chwilę aż zmiękną i nasączą się wodą.
2. Wrzucamy je do dzbanka w którym będziemy je blenderować i dolewamy jeszcze 2-3 szklanki wody (max 4 szklanki wody na szklankę płatków)
3. Wkładamy blender / mikser do dzbanka. Jeśli jest wypełniony prawie po brzegi to koniecznie zakrywamy wierzch dzbanka siatką foliową (otaczamy do okoła nogi miksera i ciasno po brzegach dzbanka, tak żeby nie zalało nam kuchni jak zaczniemy blenderować, ale też musimy mieć możliwość manewrowania trochę tym blenderem / mikserem). Można też użyć ścierki, ale wtedy nam się zamoczy, a folia aluminiowa łatwo się podrze.
4. Blenderujemy płatki chwilę (20-30sek)
5. Kładziemy sitko na drugim naczyniu i przelewamy z dzbanka do przez sitko. W ten sposób odsączymy resztki płatków z mleka.

mleko roślinne domowej roboty

Resztki płatków możemy dodać do ciasta lub do masy na kotlety np. soczewicowe (zastąpią częściowo jajko, jako że mają właściwości wiążące).

W ten sposób w 2 minuty mamy mleko owsiane / kokosowe za znacznie mniej niż złotówkę :).

Instrukcje jak wykonać inne mleka (sojowe i orzechowe) też można znaleźć u mnie na blogu:
Mleko sojowe i orzechowe

Warto dodać, że takie domowej roboty mleko po jakimś czasie stania rozwarstwi się, jako że nie ma żadnych emulgatorów, które utrzymują konsystencję. Nie jest to nic złego, wystarczy je zamieszać, by powróciło do wcześniejszego stanu.

Advertisements

2 thoughts on “Mleko roślinne – jak sobie radzić bez blendera kielichowego

  1. Pingback: Vegan muffins z kawałkami czekolady w środku | vege odkrycia kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s